ZeldzameZiektendag 24/02/2018

Op 24 februari hadden we ons eerste activiteit van het jaar "ZeldzameZiektendag" te Gent, Zwijnaarde – Oud Gemeentehuis. Heerweg-Noord, 2.

Na de verwelkoming van de aanwezigen en de nodige wensen voor een gezond 2018 werd het woord verleend aan Dr. sc Friedel Nollet, moleculair bioloog binnen het AZ Sint Jan te Brugge. Hij nam ons mee in het verhaal van het ontstaan van leven.

De celdeling.

Hoe snel gaat een celdeling? Hoeveel energie vraagt dit aan ons lichaam? Deze vragen werden beantwoord om dan het moeilijkste van al aan te snijden, namelijk DNA.

Wat is het? Ons DNA code.
Eénmalig ontleedt, en we zijn ontkleed. Alles weet men over ons. Zowel ons verleden als ons gezondheids toekomst.

Verder werd er nog dieper in gegaan in deze materie, zoals eiwit coderende DNA. Om te eindigen bij “groei inhiberende genen” en “tumor suppressor genen”.
Een zeer boeiende voormiddag. Zeer wetenschappelijk maar hoe dan ook werd door de spreker het verhaal levendig voorgesteld zodat het overgrote deel van de aanwezigen het boeiend verhaal hadden opgepikt. Kortom een geslaagde diepgaande wetenschappelijke uitleg dat nadien lichtelijk verteerd werd bij het verorberen van broodjes en een drankje tijdens een aangenaam lotgenoten contactmoment.