Plantentuin Meise 14/04/2018

De “Plantentuin Meise” ligt ongeveer 12 km ten noorden van het centrum van Brussel of 3 km van het Atomium, net in het Vlaamse Gewest, eventjes buiten de Brusselse Grote Buitenring (R0).


De Plantentuin is 92 ha groot en heeft een collectie van maar liefst 18 000 plantensoorten. Je kan hier dus makkelijk een hele dag doorbrengen.

 

Na een warme verwelkoming aan de hoofdingang van de plantentuin wandelden we met onze gids naar het Plantenpaleis (serres). Een tocht doorheen planten uit de warmere streken van de wereld zoals cactussen, reuzenwaterlelies en palmen.

 

In het Plantenpaleis vind je de planten die het graag lekker warm hebben. Elf kassen bootsen het klimaat van een bepaald gebied na en tonen de plantengroei uit deze streek.

Het zalige weer liet ons ook toe om ook een wandelbezoek te brengen aan de Plantentuin en de buitencollecties te bezichtigen, alle planten zijn hier winterhard en hier is altijd wel iets te zien, van vroege lente tot de winterbloeiers.

Van onze gids kregen we ook nog een stukje geschiedenis mee. Op de site van de Plantentuin van Meise kan je hierover meer te weten komen.

Om 12u15 namen we afscheid van onze gids en werden we verwacht voor het middagmaal in de Oranjerie voor de menu van de Chef:

Een aperitief aangeboden door de vereniging.

De wijn aan tafel werd gesponsord door René.

Een heerlijke soep met verse seizoengroenten.

Een smakelijke lunch: keuze uit - rundstoofvlees met frietjes - vis met puree.

Lekker gebak van de dag met koffie.

Gratis water tijdens de maaltijd.

Bij de lunch ging het er gemoedelijk en gezellig aan toe.

Na de lunch hadden we nog de mogelijkheid om met de plantentuintrein een ritje te maken en zo nog een beter idee te krijgen van het uitgestrekt domein.

Het was René die ons in de namiddag nog meenam en verder gidste voor de diegene die nog niet te moe waren.

De grote kruidentuin was nog volop in aanleg, maar hier kan je een idee opdoen voor wat en hoe de kruiden werden en worden gebruikt.

Een bezoek aan het kasteel in het hartje van de Plantentuin Meise, is de moeite waard. Het kasteel met roots tot in de 12e eeuw, was ooit de koninklijke woonplaats van Keizerin Charlotte, de dochter van koning Leopold 1 van België.

Op het einde van de dag had Viviane nog een kleine verrassing voor de deelnemers in de vorm van verzorgingsproducten.

Een mooie dag en daar zat niet alleen het goede weer voor iets tussen maar ook een groep aangename mensen.

 

Tot de volgende activiteit!

Hodgkin en non-Hodgkin vzw