Uitstap Brugge 11/05/2024

Rondrit met de paardentram

Op een mooie zomerdag in mei hadden we onze jaarlijkse uitstap in het mooie Brugge. Het was een uitgelezen dag om Brugge te verkennen met de paardentram. Er heerste een gezellige sfeer tijdens de 2 uur durende rondrit die startte om 10u20 met het paard Bella.

 

    20240511 Brugge10klein  20240511 Brugge02klein

 

De paarden zijn typische Belgische trekpaarden, het Belgisch trekpaard is een groot en sterk paard die geen moeite heeft om wat gewicht te trekken.De paarden worden ook regelmatig gecontroleerd, en bij een temperatuur boven de 30 graden zijn er geen rondritten.

Er werd tijdens de rondrit af en toe een pauze genomen, dit om Bella te laten eten en drinken. Ondertussen konden we enkele foto’s nemen van de volgende bezienswaardigheden.

Begijnhof


20240511 Brugge06klein
We stopten aan het begijnhof om even rond te kijken. Een oord van rust binnen het bruisende Brugge. De omhuisde binnentuin geeft je een prachtige kijk in het serene leven van de begijnen van vroeger.

Al eeuwenlang wordt het Brugse begijnhof ononderbroken bewoond. Vandaag wonen er enkele zusters en alleenstaande Brugse vrouwen. Een oord van rust binnen het bruisende Brugge.

 

Gezellehuis

20240511 Brugge19klein 20240511 Brugge22klein

Een andere stopplaats was het Gezellehuis. Op deze locatie draait alles om Guido Gezelle (1830-1899), een belangrijke dichter en taalwetenschapper uit het Nederlandse taalgebied. Je vindt er ook zijn schrijftafel, zijn reiskoffertje en rozenkrans. Gezelle werd in dit huis geboren en bracht er zijn jeugd door. De woning zelf dateert al van de 16e eeuw.

Hier staat ook het beeld van Jan Fabre “De man die vuur geeft”, dat sinds 1999 in de tuin van het huidige Gezellehuis staat.

Een gebogen figuur die ietwat weggedoken onder zijn jas en blootvoets iemand een vuurtje geeft, terwijl zijn schoenen een beetje verderop op een sokkel rusten.

En, wie het schoentje past ………!!!

Die gepolijste bronzen figuur lijkt bijzonder goed op Jan Fabre zelf.

Na onze rondrit mocht Bella gaan rusten en zat voor de rest van de dag haar dagtaak erop.


 

Bezoek “Historium

In het Historium beleefden we op verschillende manieren de bruisende stad in de Gouden Eeuw. We konden in de Historium Story het boeiende verhaal volgen van Jan van Eycks leerjongen met film, decors en speciale effecten. Hier mochten geen foto’s genomen worden.

Iemand die wou kon ook na deze rondleiding een virtuele vlucht nemen langs de middeleeuwse architectuur in de Historium Virtual Reality.

Na dit alles was het tijd om de innerlijke mens te sterken met een eetfestijn op een van de terrasjes van de markt met gezelligheid troef.

Na de vele regen de voorafgaande dagen was dit een zalige, geslaagde zonnige dag.

Tot de volgende activiteit

Het bestuur